Rébuszos gyűrű

A rózsaarany gyűrűfej két részre osztott oktogon forma mezőből áll. Ívelt üveglapok alatt elefántcsontra festett grisaille (kizárólag szürke/fehér-fekete színek használata) jelenet látható, mely egy fiatal leányt ábrázol.  Szerelmi oltár mellett áll, egy turbékoló gerle pár társaságában. Jobb kezében mirtuszból készült koszorút tart, ballal pedig hűséges kutyáját simogatja. Fölötte egy finom, arany betűkkel írt rébusz, melynek hátterében fonott barna haj található. Mindezt csipkeszerű keret veszi körül a következő betűkkel és szimbólummal: „J”, „E”, valamint egy pohár képe és „L”.

 

A rébusz, hosszú múltra tekint vissza az írásbeliségben, egy olyan rejtvényről van szó, amelyben képek helyettesítik a szavakat vagy a szavak részeit (a latin res, „dolog” szóból). Esetünkben egy francia rébusszal van dolgunk: a „J” és az „E” betűk „je”-t, egy poharat (franciául verre), az „L” betű pedig az „elle”-t jelöli. Ezek együttesen a „Je révère elle”, azaz „tisztelem/csodálom/imádom őt” üzenetet hordozzák.

Ez a gyűrű hűen tükrözi a klasszikus ókor iránti megújult rajongást és tiszteletet, amely a pompeji és herculaneumi ásatásokat követte 1760-ban. Különösen Párizsban vált divatossá az olyan motívumok felelevenítése, mint az urna, obeliszk és törött oszlop, melyeket leggyakrabban gyászoló alakokkal, szomorúfűzekkel és szerelmi oltárokkal párosítottak a nagyméretű, ujjpercig érő gyűrűkön. Jelen gyűrű, egy gyászgyűrű, amely a szeretet vizuális kifejeződését és a gyász szimbólumát adta tulajdonosának.

 

 

 

2023. 01. 06.

Szerző: Ékszerről mindent, Alt Andrea

Forrás: Les Inluminures