WORKSHOP Szivárvány ragyogás

„Szivárvány ragyogás”, kalandozás a  színes drágakövek birodalmában. Ezen a 8 órás képzésen a legjelentősebb nemesfémeken kívül, nagyjából 80 drágakövet fogunk tanulmányozni. Sorra vesszük jellemzőiket…

Mely drágakövekről lesz szó?

Ezen a 8 órás workshopon behatóan fogjuk tanulmányozni a színes drágaköveket és a nemesfémeket. Megnézzük hogyan keletkeztek, mik a legjellemzőbb tulajdonságaik, sajátosságaik. Beszélünk olyan ismérvekről, mint hasadás, törés, kristályosodás, optikai tulajdonságok, törésmutató, zárványok, stb.

A három legjelentősebb nemesfémen (arany, ezüst, platina) kívül cca. 80 követ mutatok be nektek. Riadalomra semmi ok, ezek mindössze néhány drágakő csoportba tartoznak és ha megértjük a csoport sajátosságait, akkor már könnyebben eligazodunk a drágakövek között.

Tárgyalt csoportok ás drágakövek felsorolásszerűen: korund, berill, spinell, topáz, cirkon, spodumen, krizoberill, opál, földpátok, kvarcok, gránát, turmalin, olivin, jade, rodonit, hematit, obszidián, malachit, lapis lazuli, türkiz, fluorit, gipsz, tajtékkő.

Ennek a foglalkozásnak elsődleges célja, hogy felismerjétek a különböző drágaköveket,
ill. meg tudjátok egymástól/szintetikus változataiktól és egyéb műtermékektől különböztetni őket.

 

Nem árulok zsákbamacskát, ez nem fog minden alkalommal sikerülni, lesz amikor elengedhetetlenné válik a speciális, műszeres vizsgálat (drágakő laboratórium).
Viszont meg fogsz lepődni, hogy bizonyos „házi praktikák”, szakmai trükkök és fortélyok milyen hatékonyan tudnak segítségedre lenni az azonosításnál.
Azon leszek, hogy ezekből minél többet átadjak nektek!

Minden egyes kőnél átnézzük a kémiai/fizikai tulajdonságait, az összetévesztési lehetőségeket,  a jellemző csiszolási formákat, részletes beszélünk a kő hamisítási és kezelési eljárásairól.  Végül számba vesszük lelőhelyeit, valamint bemutatom az adott drágakő leghíresebb egyedeit  (és azokat a hírességeket, akik bolondulnak érte).

Természetesen lesz gyakorlati foglalkozás is, megtanuljuk a lupe (10x-es ékszernagyító) helyes használatát; alkalmazunk drágakőmikroszkópot, melynek segítségével feltárjuk és megtanuljuk elolvasni a kő belső szerkezetét.
Összehasonlítjuk a valódi követ annak szintetikus verziójával, valamint hamisítására szolgáló műtermékekkel (persze előtte tisztázzuk, mi mit is jelent…)

Hogyan zajlik a workshop?

Ez a képzés mini csoportban (2-4 fő) történik.
Az elméleti anyag átadása történhetne akár nagyobb létszámban is, de gyakorlat szempontjából kiemelt jelentőséget tulajdonítok annak, hogy mindenkivel egyénileg tudjak foglalkozni.
Gondolom te sem szeretnéd, ha az egész napos workshop alatt mindössze pár percet tudnék személyesen rád szánni, mert meg kell osztani a figyelmet további 20-30 ember között.
Itt biztosítva lesz számodra, hogy a te ütemedben, ritmusodban haladjunk a gyakorlati ismeretek elsajátításában.


Mit várhatsz a workshoptól?

Ez a workshop fantáziacíméhez méltó szín- és információ kavalkád lesz, rengeteg fotó és képanyaggal.
Megismerhetsz olyan drágaköveket, melyekről elképzelhető, hogy még csak nem is hallottál előtte, pedig igencsak hasonlítanak jól ismert „rokonaikhoz” (pl. tanzanit – zafír, piros spinell-rubin,
kék topáz-akvamarin, kvarc macskaszem-krizoberill, hesszonit-barna cirkon, stb.).
Ha megjegyezni nem is tudod mind, rálátásod lesz arra, hogy hány és hány féle kő létezik.

Tudni fogod milyen jellegzetességekre kell figyelni, ha egy bizonyos drágakövet akarsz vásárolni és milyen kérdéséket kell feltétlenül a drágakő-kereskedőhöz/ékszerészhez/ stb. intézni, ha nem akarsz melléfogni.
Példával szemléltetve: tegyük fel, hogy szeretnél egy rubinköves gyűrűt vásárolni. Eddig annyit biztosan tudtál, hogy a rubin piros színű kő és talán azt is, hogy a korund csoport tagja, tehát csak a gyémánt előzi meg keménységben. De azt vajon tudtad-e, hogy a rubinok 95%-át hevítik, feljavítva ezzel színét és tisztaságát. Ez a módszer elfogadottnak számít, azonban ha bevetnek az eljárás során idegen anyagot is (egy speciális, folyékony üvegszerű szert juttatnak a kő belsejébe), akkor ugyan ragyogóan piros kő keletkezik, de ez már inkább nevezhető hibridnek, mint rubinnak.
Ugye jó lenne ezeket felismerni? És a „málnaszínű csodát” nem rubin árban megvenni, hanem reális értékén. Sok ilyen és ehhez hasonló „háttér információval” látlak el, melyet utána belátásod szerint tudsz hasznosítani!

Egy valamit azonban ne várj, nem leszel szakértő! Viszont pontosan tudni fogod, meddig mehetsz el az új ismeretek birtokában és mikortól kell szakember segítségét igénybe venni!

Kinek ajánlom?

Mindenkinek, aki vonzódik az ékszerekhez és drágakövekhez!
Semmilyen előképzettség nem szükséges a workshop elvégzéséhez, de természetesen nem is akadály…
Annyit tudnod kell, hogy bár minden tőlem telhetőt megteszek a kellemes, oldott hangulatért,  mégis 8 órán keresztül mérhetetlenül sok információ fog rád zúdulni. 

Többek között ezért is leszünk csak kevesen a foglalkozáson, hiszen így könnyebben ki tudunk alakítani egy olyan ritmust, légkört, amely mindannyiunk számára megfelelő. A foglalkozás szigorúan interaktív, bármikor kérdezhetsz, ha valamit nem értesz, vagy elakadtál.  Addig és annyiféleképpen magyarázom, amíg biztosan világossá nem válik az adott téma,  hiszen azért jössz hozzám, hogy gyakorlatban hasznosítható tudást adjak a kezedbe.

Mégis talán azoknak az érdeklődőknek ajánlom leginkább, akik mélyebb ismeretekre, tudásra vágynak a témával kapcsolatban, hiszen ez egy széles spektrumú, intenzív kurzus.
Azoknak, akik még csak most ismerkednek a drágakövek/ékszerek világával és rövid idő alatt szeretnének „mindenbe” belekóstolni a „Degustation” (gyémánt + színes drágakövek + gyöngy + egyéb szerves drágakövek) workshopot javaslom.

Mit hozz magaddal?

Magadat ?Jegyzeteléshez szükségeseket és a gyakorlati vizsgálat eszközeit biztosítom.

Ezen kívül gondoskodom a kellő energia-utánpótlásról ásványvíz, kávé, tea, gyümölcs és aprósütemény formájában. A közelben több étterem, bolt található, de ha szívesebben hoznál magaddal ebédet, lesz lehetőséged megmelegíteni, hiszen felszerelt konyha és étkező helyiség áll rendelkezésedre.

Mit tartalmaz az ár?

  • 8 órás intenzív képzést, mini csoportban (2-4 fő)
  • gyakorlati vizsgálatokhoz szükséges eszközök használatát
  • jelentkezés után küldök egy „előkészítő” anyagot, mely segít ráhangolódni az adott témára
  • tartalmaz továbbá egy glosszáriumot, amivel ha a workshop előtt elkezdesz ismerkedni nagy hasznodra válik
  • a kurzus után küldök egy emlékeztető anyagot, összefoglalva az elhangzottakat
  • automatikusan 10 % kedvezményben részesülsz egy másik, általad kiválasztott 8 órás workshop árából
  • ásványvíz, kávé, tea, gyümölcs, aprósütemény

Mikor lesz a következő workshop?

A következő workshop időpontja: 2021.

Jelentkezési határidő: 2021.

Helyszín:

Budapest, IX. ker., Kálvin tér, vagy V. ker., Astoria
Kiválóan megközelíthető mind tömegközlekedéssel, mind személyautóval.
(Részletek jelentkezés után e-mailben)

 

AJÁNDÉKUTALVÁNY

Ünnepek előtt állsz, születésnap közeleg, vagy csak egyszerűen szeretnéd kifejezni háládat és szeretetedet egy általad nagyrabecsült személynek?

Ajándékozz tudást!
Nálam a tudás megszerzéséhez élményeken és jó hangulaton keresztül vezet az út!

Ha szeretted vonzódik az ékszerekhez és drágakövekhez, lepd meg Ékszerről mindent workshoppal! Öt egésznapos és három félnapos workshop közül választhatsz.
Ha bizonytalan vagy, melyiknek is örülne leginkább, add kezébe a döntést!
Ebben az esetben egy bianco kupont állítunk ki és ő maga választhatja ki a számára legvonzóbb kurzust.

Egy biztos, csak jó választás van, ha az Ékszerről mindent ajándékutalvány mellet teszed le a voksod!

 

Nem találtál a kérdésedre választ?
Írj bátran! 

JELENTKEZÉS