Gránát, amitől nem kell félni…

A gránát, január hónap születési köve és a 2. évforduló emlékére szolgáló drágakő.

A gránát kifejezés az ásványok egy csoportjára vonatkozik, amelynek hat fő fajtája van. A fajták kémiai összetételükben és színükben különböznek egymástól, de kristályszerkezetük megegyezik. Ezek a fajták a következők:

Almandin . Pirop . Grosszular . Spesszartin . Uvarovit  .  Andradit

A legtöbben azt gondolják, hogy a gránát csak vörös lehet, de ez tévedés, hiszen szinte minden színben előfordul (nagyon ritkán még kék színben is).  A gránátok az egész világon megtalálhatók, az Egyesült Államoktól kezdve , Brazílián, Kanadán, Németországon keresztül, Oroszországban, Madagaszkáron, Tanzániában, Kenyában és Indiában is bőséges mennyiségben termelnek ki belőle.

 

A GRÁNÁT RÖVID TÖRTÉNETE

A gránát évezredek óta széles körben ismert, és megtalálható az ókori egyiptomi, görög és római korból származó ékszerekben is. A görögök a gránátot „nuktaloposz”-nak, azaz „lámpáskőnek” nevezték, hiszen úgy hitték, hogy a nyakban viselt gránát a sötétben való látás képességét adja.

Egy bibliai legenda szerint Noé gránátból készült lámpást használt, hogy bárkáját biztonságosan átvezesse az éjszaka sötétjében. A kereszténységben nagyon fontos szerepet játszottak a cabochon csiszolású gránátok, melyekkel gyakran illusztrálták Krisztus szenvedését és vértanúságát.

A középkorban a gránátot a pestis elleni védelemre, a szomorúság megszüntetésére és a gonosz gondolatok megelőzésére alkalmazták, nyakba akasztva pedig biztos gyógyír volt az emésztési zavarokra és torokfájásra.

A GRÁNÁT METAFIZIKAI VONATKOZÁSAI

A gránát segít a motivációban, és a sikeres üzlet köveként ismert. Csodálatos, vezetői képességeket erősítő drágakő, különösen nők számára.

Ezenkívül a gránát elősegíti a szenvedélyt és a bátorságot. Odaadóvá teszi az embert a család és a barátok iránt, miközben szolgálja a célokra való összpontosítást is. A gránát serkentheti az érzékeket, és növelheti az állóképességet, szintúgy a vitalitást.

A gyökércsakra drágaköve, mely felébreszti a Kundalinit.

ISMERD MEG A GRÁNÁTOK SOKSZÍNŰ CSALÁDJÁT

Mab Wilson, a Drágakövek című könyv szerzője ekképp jellemzi a gránátokat:

„A legtöbben, -miután a századforduló sötét és lehangoló parürjei (ékszer garnitúrái) átmosták az agyunkat-, elfelejtjük, hogy a gránátnak milyen változatos és  gyönyörű színe lehet. Rosszul csiszolva a gránát valóban melankolikus tud lenni, komor vörös, de még inkább barna változatban; azonban egy tiszta és jól csiszolt példány lehet oly fényes, mint a rézvirág, sötét, mint egy üveg vörös tinta, zöld, mint a smaragd vagy éppen a gyöngyvirág harmatos levelének zöldje.”

A gránát a maga széles szín- és fajtakínálatával már régóta fontos szerepet tölt be az emberiség történetében és a kutatások szerint már a legkorábbi ismert civilizációkban is használták.

A gránát elnevezés a latin granatas szóból származik, ami szemet vagy magot jelent.

Gránátalma szemek
Nyers pirop gránát szemek

 

 

 

 

 

 

 

 

Történelmileg e drágakő vörös fajtáit, amelyek színükben a gránátalma magjaira hasonlítanak, gránátnak nevezték. A gránát kifejezés mára a köbös rendszerben kristályosodó és azonos kémiai felépítésű ásványok egész családjára utal.

Gyakori gránát nevek és színek:

Almandin: Vörös lila árnyalattal

Andradit: Sárga, zöld, barna és fekete

Demantoid: Világos zöld

Melanit: Átlátszatlan fekete

Topazolit: Citromsárga

Hidrogroszkularis: Áttetsző és átlátszatlan zöld, rózsaszín, fehér

Grosszular:  Zöld, sárga, rézbarna

Hesszonit: Barna-narancs

Tsavorit: Intenzív zöld

Leuko-gránát: Színtelen

Mali: Sárgászöldtől a sárgásbarnáig

Maláj: Rózsaszínes, vöröses vagy sárgás narancssárga.

Pirop: Sötétvöröstől a vöröses narancssárgáig

Rhodolit: Lilásvöröstől a vörösesliláig.

Spesszartin: Sárgás narancssárgától a vörösesbarnáig

Mandarin: Intenzív narancssárga

Uvarovit: Smaragdzöld

GRÁNÁT A TÖRTÉNELEMBEN

A gránátokat az emberiség emberemlékezet óta használja. A predinasztikus Egyiptomtól kezdve a 2007-ben Tanzániában felfedezett Fanta narancssárga gránátig, ez a drágakő mindig a figyelmünk homlokterében volt. A római író, Plinius többször említi a karbunkulus nevű drágaköveket, amelyek közül néhányat gránátnak tartanak. A vörös családtag, az almandin nagyon népszerű drágakő volt a római korban Észak-Európában élő germán törzsek körében. A gránátokat cloisonné (rekeszzománc)  munkákhoz használták, amire a Sutton Hoo-ban talált tárgyak remek példák.

Angolszász vállcsat (Sutton Hoo), 625-630

A viktoriánus korszakban a gránát rendkívül divatos volt; a Csehországból származó pirop gránát gyakran egész ékszereket borított.

Az andraditot az oroszországi Ural-hegységben fedezték fel 1853 körül. Ez a jellegzetesen élénkzöld gránát 1878-ban kapta a demantoid nevet. Hamarosan a századforduló ékszereinek egyik legkeresettebb drágakövévé vált.

 

A 20. század utolsó negyedében különböző további gránátfajtákat találtak Afrikában.

 

2023. 01. 02.

Szerző: Ékszerről mindent, Alt Andrea

Forrás: AJU (Antique Jewelry University)