Melo Melo, a gyöngyök királynője

A gyöngyöket a világ legkeresettebb drágakövei és ékszerei között tartjuk számon.

A Melo Melo (más néven sárkánygyöngy) több szempontból is különleges helyet foglal el a gyöngyök között. A földkerekség legértékesebb gyöngyéről van szó, mely rekordokat döntögető árát bonyolult mintázatának köszönheti, hiszen felülete úgy néz ki, mintha lángok táncolnának rajta.

A Melo gyöngy értéke a ritkaságából és a természetes szépségéből fakad. Évtizedekbe telik, amíg egy Melo csiga egy ilyen gyöngyöt hordható méretűre növeszt.

Mi is az a Melo Melo gyöngy?

A Melo Melo gyöngyök a „Volutidae” nevű tengeri fajból, más néven Melo csigából származnak. A gyöngyök színe a barnától a bronzig terjed, a narancssárga a legkeresettebb szín. Általában az Andamán-tengerben, valamint a Dél-kínai-tengerben gyűjtik, így megtalálható Kambodzsában, Thaiföldön, Mianmarban és Vietnamban is.

A Melo Melo népszerűségének oka lenyűgöző színe mellett, más jellemzőiben is keresendő: porcelánszerű textúrájában és sima tapintásában, valamint a már említett jellegzetes  lángmintát idéző rajzolatában. A legtöbb gyöngytől eltérően a Melo Melo nem tartalmaz gyöngyházat.

 

 

Miért olyan ritka a Melo Melo gyöngy?

A Melo tengeri csiga gyöngyei évtizedek alatt nőnek meg ékszerbe foglalható méretűvé és egzotikus jellegük miatt áruk egyébként is az egekbe szökött. A Queen Conchhoz (Strombus Gigas csiga) hasonlóan viszonylag kicsi az esélye annak, hogy Melo gyöngyöt találjunk. Több ezer, vagy még inkább tízezer csigából jó, ha egy termel Melo-gyöngyöt.

 

A Melo gyöngyök értéke tovább emelkedik, ha figyelembe vesszük, hogy e gyöngyök nagyjából 1%-a rendelkezik csak az oly áhított, gyöngyfelszínen táncoló lángszerű mintázattal.

 

 

Amit a Melo Melo gyöngyökről tudni érdemes

Míg a legtöbb gyöngyöt a méretük alapján milliméterben mérik, a Melo gyöngyöket karátsúly alapján számolják (ugyanúgy, mint a gyémántot).

A Melo gyöngyök összehasonlításakor  figyelni kell a kő lángmintázatát, mely bizonyos fényviszonyok mellett a macskaszem-hatás illúzióját is kelthetik. A lángszerkezet határozza meg a Melo-gyöngy értékét. Mivel nincs két egyforma gyöngy, a narancssárga Melo gyöngy szépsége is az egyéniségében rejlik. A gyémánthoz hasonlóan, ezeknek a gyöngyöknek sincs meghatározott ára – minden a gyöngy tulajdonságaitól függ.

 

A Christie’s aukciósháznál 2010-ben 722 500 dollárért kelt el egy Melo-gyöngy – így ezek a lenyűgöző gyöngyök a gyémántokkal egyenrangú besorolásúak.

 

2023. 06. 01.

Szerző: Ékszerről mindent, Alt Andrea