A fényűző reneszánsz gyöngyös csodái

A gyöngyök mindig önálló kasztot alkottak a drágaköveken belül. A XV. század újvilági tengereinek ajándéka még akkor is különc maradt, ha szépségben és értékben vetekedett a gyémánttal, smaragddal, vagy akár a rubinnal. Az a tény, hogy egy élőlénytől származik misztikussá, egyben hőn áhítottá tette. Az öreg kontinens arisztokrata, ill. tehetős polgári/kereskedő rétege néma ’hadjáratot’ indított a lehető legtöbb gyöngy megszerzéséért, hiszen az ekkorra már alapvető státuszszimbólummá vált. Térhódítása Kleopátra királynő nevéhez fűződik, aki lakomáján –egy szem pompás gyöngy segítségével – megnyert egy fogadást Antoniusszal szemben.

Az Amerikából beáramló gyöngyök elindították a ’gyöngy-korszakot’ Európában, hamarosan olyan népszerűvé vált, hogy külön szabályozni kezdték mely társadalmi rétegek birtokolhatják és viselhetik.

A képeken látható ragyogó reneszánsz násfák rövid betekintést nyújtanak abba, ahogyan a kor kiváló ötvösei életre keltik, mi több, személyiséggel ruházzák fel ezt a kifinomult, szerves drágakövet

Fésülködő szirén, smaragddal incselkedő szalamandra, tengeri szörnyet idomító Neptunus, csak néhány példa arra, hogy a természet alkotta gyöngyformák miként inspirálták az aranyműveseket.  

 

 

 

 

 

 

 

 

A reneszánsz és a humanizmus nyitott gondolkodásával, friss, harsogó életszemléletével – és szeretetével, kreatív manualitásával megalkotta és örökül hagyta számunkra ezeket az izgalmas, sokszor groteszk ékszereket.

De a gyöngyöt ekkortájt nem csak szépségéért tartották becsben. Egészen a XIX. századig úgy gondolták, hogy ecetben feloldva, mézzel és tejjel elkeverve gyógyítja a melankóliát, növeli a vitalitást és tüzeli a harci kedvet.

Ki tudja, talán ezért lett éppen a gyöngy I. Erzsébet kedvence… Mindenesetre tengeri vitézei a legnagyobb bátorságról tettek tanúbizonyságot a spanyol Armada legyőzésekor (a siker betetőzéseként gyöngyöt is mázsaszám zsákmányoltak). Az angol királynő ugyanis híres – talán még pontosabb lenne a hírhedt szót használni- volt gyöngy imádatáról. Vékányi gyöngyből fűzött sorok díszítették nyakát, haját, nem ritkán egész ruháját. Még a ravatalán is gyöngyökbe öltöztették, fennen hirdetve soha el nem halványuló nagyságát.

 

Szerző: Alt Andrea, Ékszerről mindent

2021. 04. 15.