A Darnley-ékszer titkos szimbólumai

A Lennox- vagy Darnley-medál (1571-8), a brit királyi gyűjtemény egyik legfontosabb korai ékszere.

Állítólag Lady Margaret Douglas, Lennox grófnője (1515-78) rendelte férje, Matthew Stewart, Lennox grófja és Skócia régense számára, aki 1571-ben esett el egy csatában. Az elméletek megoszlanak arról, hogy az ékszert milyen alkalomra készítették.

A szív alakú arany medált polikróm zománc jelenetek díszítik.

Előlap: Hit, Remény, Győzelem és az Igazság alakjai egy kék üveg cabochonnal kirakott szárnyas szívet öveznek. Körülötte feliratos fehér zománcos szegély található, a szív fölött a Győzelem és az Igazság bas-relief alakjai egy rubinokkal és tábla csiszolású smaragddal kirakott koronát tartanak.

Mind a korona, mind a szív zsanérral rögzített, kinyitva két szívet láthatunk, melyeket egy-egy nyílvessző szúr át, valamint a 16. századi skót nyelvű jelmondatot: QUAT WE RESESOLV (Amit megoldunk). A szívek alatt az MSL monogram (Matthew és Margaret Stewart Lennox) helyezkedik el, melyet koszorú koronáz. A szárnyas szívet felnyitva, két összekulcsolt kéz és egy zöld vadászkürt látható, melyet szintén felirat övez: DEATHE SAL DESOLVE (A halál felold); alatta koponya és keresztcsontok.

Hátlap: számos emblémával, basse-taille zománc technikával: a Nap csillagokkal tarkított azúrkék égbolt közepette, félhold, koronás szalamandra lángok között, főnix lángok között, fiókáit vérével tápláló pelikán, végül egy fűben fekvő férfi, kinek ágyékából egy sárga szirmú virág (napraforgó) nő, mögötte egy madár babérágon.

A medál elülső része kihajtható, itt további motívumokat találunk: máglya; egy királyi széken ülő nő, az Idő kétarcú, szárnyas, patás lábú alakja, bal kezében homokórával, jobbját pedig egy meztelen női alak felé nyújtja, tekercsek jelmondatokkal: TYM. GARES AL LEIR (Az Idő mindenkit tanulásra késztet) és ZE SEIM. AL MY. PLESVR (Úgy tűnik, minden örömömre), valamint jobb szélen a pokol száját láthatjuk. Az alsó részen két további csoport tűnik fel: egy fegyveres harcos és elesett ellenfele, mindketten klasszikus páncélviseletben; míg az elesett férfi egy vörös pajzsra mutat, addig a koronás harcos egy nő alakot tart hajánál fogva, kivont karddal, mintha leszúrni készülne.

dekorüveg (x)

A szív alakú medált, vagy a 16. század nyelvén „táblát” nyakba vagy mellre helyezték.

A memento mori motívumok, valamint a profán és a szent szerelem szimbólumainak összetett ikonográfiája a gróf és a grófnő közös életére utal – a szalamandra a Douglas-ház címere, a szív pedig Lennoxéké.

Bár nem ismert, hogy ki és hol készítette az ékszert, ilyen magas színvonalú kivitelezés akkoriban Edinburgh-hoz volt köthető.

Az ékszert 1843-ban vásárolta meg Viktória királynő egy londoni műkereskedőtől, és annyira beleszeretett, hogy magánékszerei között tartotta számon.

 

Szerző: Alt Andrea, Ékszerről mindent

Forrás: https://www.rct.uk/collection/28181/the-darnley-jewel-or-lennox-jewel

2021.05.05.