Szent Lukács és a szárnyas ökör

Ez az írás a gyógyítók patrónusával, Szent Lukáccsal foglalkozik. Mellette Szent Kozma és Damján is védőszentjei az orvosoknak, a sebészeknek és gyógyszerészeknek, én mégis a négy evangelista egyikét szeretném bemutatni nektek, különös tekintettel attribútumára.

Dióhéjban életéről: a keresztény hagyomány szerint a harmadik evangélium és ’Az apostolok cselekedetei’ című kanonikus könyv írója. Szíriában született, életéről azonban csak keveset tudunk, feltételezhetően eredeti foglalkozása orvos volt. A hagyomány szerint kedvelte a szónoklatot, képfaragást és a festészetet.  Rómában és Loretóban olyan Szűz Mária képet őriznek, melyet Lukács festett. Éppen ezért a középkorban a festők védőszentjükül választották, sok helyen a piktorok és rokon művészek céhét Lukács-céhnek nevezték. Közéjük tartozhattak a fafaragók, az aranyverők és az ötvösök is, de Delftben például a fajanszfestők és gyárosok szintén ennek a céhnek a tagjai voltak.

A keresztény ikonográfiában attribútuma: a szárnyas bika (vagy ökör). Ez a motívum jelenik meg az alábbi a műtárgyakon, melyeket méretük és kivitelezésük alapján akár ékszer kategóriába is sorolhatnánk. Kronológiai sorrendben kerülnek bemutatásra, bár mindkettő a kora középkor művészeti emléke.

A kiemelt képen egy könyvborító applikációja látható, mely champlevé, azaz beágyazott zománc technikával készült. Az eljárás lényege, hogy a fémoxidokból álló színezőanyaggal megfestett üvegport a fémfelület vésett mélyedéseibe töltik, majd kiégetik. Ez az apró aranyozott réz rátét 1200-1225 körül Limoges-ban készült, mely várost a középkori Nyugat-Európa zománcipari fellegváraként tartották számon.

A fenti fotón szereplő medalionon nagyon hasonló a zománcozási metódus, csak magában a zománcban van különbség. Míg az első tárgy esetén opak zománcot alkalmaztak, addig a négylevelű lóhere forma barázdáiba transzlucid/átlátszó zománcot ágyaztak be. A színek vibrálása által sokkal kifinomultabb hatás érhető el, azonban az élénk kolorit létrehozásának előfeltétele volt a vegyészet fejlődése, így a basse-taille zománc csak XIV. században jelenik meg.

 

Szerző: Ékszerről mindent, Alt Andrea

2021. 02. 12.