Régent, másik nevén Pitt gyémánt

A világ legszebb és legtisztább gyémántjának tartják.

1698-ban találta egy rabszolga ezt a 410 karátos követ, a Kollur bányában, Indiában. Rögvest a lábán lévő nyílt sebbe rejtette, de egy angol hajóskapitány tudomást szerzett erről és megölte a gyémántért. Ezután jó pénzért eladta egy helybeli kereskedőnek, akitől Thomas Pitt, kormányzó vásárolta meg.

 

Ő fia cipőjének sarkába rejtve csempészte be a követ Angliába. Ezt követően 1704-ben megcsiszoltatta a gyémántot (a művelet 2 évig tartott és egy 140 karátos briliáns lett belőle). 1717-ben Pitt kormányzótól az orléans-i herceg -az akkori régens- vette meg XV. Lajos számára.

A kő a királyi koronájába került 1722-ben, majd jó 50 év elteltével áthelyezték az új koronába. 1792-ben a Régent-t ellopták (a többi koronaékszerrel együtt), de később megkerült, egy párizsi padláson tetőcserepek közé rejtették.

A Direktórium időszaka alatt többször volt zálogban, háborús kiadásokat finanszíroztak belőle, de 1801-ben végleg kiváltotta Napóleon.

Ezután kardjának markolatára tűzette (Odiot és Nitot kiváló ötvösök készítették hozzá a foglalatot). Bonaparte második felesége, Márai Lujza férje száműzetése alatt Ausztriába vitte a követ; később apja visszaszolgáltatta a francia koronaékszert.

1887 óta a francia koronakincsek között, a Louvre-ban őrzik.

Értékét 48 millió £-ra, nagyjából 61 millió USD-ra becsülik.

 

 

Szerző: Alt Andrea, Ékszerről mindent

2021. 03. 10.