Caligula gyűrűje?

A kérdőjel természetesen Caligulának szól, hiszen a képen látható ékszer jól beazonosítható módon egy gyűrű. Azon belül is a hololithok közé tartozik, ezzel a terminus technicus-szal illetjük azokat az ékszereket, melyeket egyetlen darab kőből véstek ki. Ez speciel ceyloni zafírból készült (bár az országot 1972-től Srí Lankának nevezik, a mai napig a ’ceyloni’ jelzőt használjuk az innen származó kék korundokra, melyek általában a legjobb kvalitásúak is egyben).

A gyűrűfejen egy intaglio (homorúan vésett gemma) látható, mely egyes források szerint Annia Galeria Faustinát (Kr.u. 130-175/6) ábrázolja. Az ifjú hölgy Antoninus Pius római császár lánya volt.

A gyűrű a londoni székhelyű Wartski ékszerház ’Multum in Parvo’ kollekciójában szerepelt, katalógusuk leírása szerint, a 17. század során Caligula tulajdonának tartották. Mivel a ’Csizmácska’ becenévvel illetett, köztudomásúan őrült császár Kr.u. 12 és 41 között élt, így csak abban az esetben tartozhatott hozzá a nevezett ékszer, ha azon mégsem Annia Galeria Faustina profilja látható. Wartsiék szerint Caligula feleségének, Caesoniának portréját vésték bele. Hogy mi az igazság, nem tudom, de a nevezett gyűrű így is, úgy is jó pénzt hozott a konyhára, mert 2 évvel ezelőtt 750 ezer dollárért értékesítették egy árverésen.

Annyi biztos, hogy az intaglio létrehozásához gyémántszilánk-hegyű vésőeszközt használtak, hiszen a korundoknál (zafír, rubin) egyedül a gyémánt keményebb kő, ezáltal csak ez alkalmas megmunkálásukra. Az aranyból készült belső sín peremét niello technikával díszítették, mely eljárást igen kedvelték az ókori rómaiak.

 

Szerző: Ékszerről mindent, Alt Andrea

2021.02.10.