Medúza, ami nem csíp, de ha valaki rápillant azon nyomban kővé dermed…

Medúza, a gorgók leghíresebbike

A gorgók görög mitológia alakok: három lánytestvérről van szó, közülük az egyiket Meduszának hívták. Eredetileg páratlan szépségű teremtések voltak, de megsértették Pallasz Athénét, ezért az istennő haragjában olyan rúttá változtatta őket, hogy aki rájuk nézett, azonnal kővé dermedt. Hajuk helyén kígyók tekeregtek, még a nyelvüket is kígyó módra nyújtogatták. Mindemellett éles fogaik voltak, szemfoguk egyenesen disznó agyarrá változott és hogy csúfságuk teljes legyen, testüket pikkely borította. E visszataszító lények közül egyedül Medusza volt halandó, akit Perszeusz ölt meg.

A gorgó-főről azt tartották, hogy távol tartja a gonosz szellemeket, ezért templomok homlokzatát és sírokat is díszítettek vele.

A kiemelt ábrán egy vörös jáspis kámea látható, mely az 1850-es években készült. A kor legismertebb és legtehetségesebb gemma vésnökének, Benedetto Pistruccinak keze munkáját dícséri. Pistrucci Itáliában kezdte karrierjét, de hamarosan már kapkodtak utána Európában, végül a briteknél kötött ki és Royal Mint érme-verőtöveit metszette.

Érdemes még egy pár pillanatot rászánni az ékszer tanulmányozására, hiszen zománcozott arany keretét a historizmus ötvösségének egyik kiválósága, Carlo Giuliano készítette. Giuliano az antik fémművesség világszerte elismert szakértője, olyannyira, hogy még H. Schliemann is hozzá vitte trójai kincseit felértékeltetni.

 

Szerző: Alt Andrea, Ékszerről mindent

20202. 02. 25.