Fouquet, az art nouveau fenegyereke

Georges Fouquet (1862 – 1957) francia ékszerész, akit leginkább szecessziós (pontosabban art nouveau) stílusú munkáiról ismerünk.

Még fiatalon csatlakozott édesapja családi vállalkozásához, 1900-ban már megnyitotta Párizsban saját ékszerüzletét, mely Alphonse Mucha tervei alapján készült. Az ékszerszalon enteriőrje ma is látható a Musée Carnavalet-ban. (Ez egy várostörténeti múzeum -helyi vonatkozásban a mi Kiscelli Múzeumunkhoz tudnám leginkább hasonlítani-, ha Párizsban jár az ember, mindenképp érdemes felkeresni).

 

A kiváló ötvös népszerűsége olyan nagy, hogy a kor kiemelt hírességei (pl. Sarah Bernhradt színésznő) kérik fel egyedi ékszerek tervezésére. Fouquet, Lalique-kal ellentétben, kedveli a szintetikus, geometrikus formákat, ezért könnyedén vált az 1920-as években art deco stílusra.

Ma a világ legnagyobb közgyűjteményeiben láthatók munkái (new yorki Metropolitan, londoni Victoria&Albert, párizsi Petit Palais) és természetesen néhány rendkívül vagyonos ember is büszkélkedhet Fouquet ékszerekkel. Csak a legnagyobb aukciósházak kínálatában bukkan fel néha-néha, leütési árai a csillagos eget súrolják…

 

Szerző: Alt Andrea, Ékszerről mindent

2020. 02. 25.