A diadém diadala

A 19. sz. elején az egész világ az újonnan felfedezett ókori ásatások (Pompeii, Herculaneum) és leletek hevében égett. Az ókori művészet szelleme mindent körbelengett, mindenre hatással volt, természetesen az ékszeriparra is. Antik előképek alapján megjelent a tiara, vagy más néven diadém, mint női fej/hajdísz.

Ennek egy sajátos formájú -lényegében timpanont idéző- változatát hordták az orosz arisztokrata nők, mely külön nevet is kapott a tiarák között. A „kokosnyik” hamar népszerű lett és elterjedt nyugaton is, többek között Josephine császárné elengedhetetlen kiegészítője volt.

A képen látható kokosnyik Mária Fjodorvna cárné tulajdonát képezte, férjétől I. Páltól kapta ajándékba. Klasszikus empire ékszer: háromszög forma, melyet különböző méretű, formájú és csiszolású gyémántok ékítenek. A fejdísz úgy van megalkotva, hogy a közbülső sáv briolett csiszolású kövei már a legkisebb mozdulatra is vad táncba kezdenek, ezáltal hihetetlen szikrázást és ragyogást érve el. A tökéletesen megkomponált ékszer centrális részét egy természetes halvány rózsaszín gyémánt emeli ki. Mind súlyával (13,35 karát), mind rendkívül ritka színével különleges helyet foglal el a gyémántok között, mi pedig örülhetünk, hogy az 1800-as évek elején is akadtak olyan ötvösök, akik páratlan ízléssel és kiváló technikai felkészültséggel rendelkezve létrehozták ezt az ékszer kreációt.

 

Szerző: Alt Andrea, Ékszerről mindent

2020. 02. 25.