Fabergé világhírű gyöngyvirágos tojása

Ez a húsvéti tojás minden bizonnyal Alexandra Fjodorovna (II. Miklós felesége) számára készült, hiszen a cárné a virágok szerelmese volt- vagon számra hozatta a Krím-félszigetről Szentpétervárra a friss virágokat- a gyöngyvirágot pedig különösen preferálta. Drágakövek és ékszerek tekintetében a gyöngy volt a kedvence. Ebben a varázslatos tojásban minden megvolt: gyöngyvirág motívum, gyöngy és szerettei arcmásai (ekkor még csak 2 lánya született meg).

Az aranyból készült tojás forma felületét először gépi véséssel díszítették (gillosálás), majd ezt áttetsző rózsaszínű zománccal vonták be. A tojás 4  kabriol-lábhoz van rögzítve, melyeket egymásba fonódó levelek alkotnak , az erezet további díszítésére apró rózsa csiszolású gyémántokat alkalmaznak. Felülről a cári korona miniatűrje zárja le, mely gyémántokból és egy caboshon csiszolású rubinból áll. A tojás felülete negyedekre van tagolva,  4 gyémántokból kirakott sávval, ezeket a mezőket díszítik a plasztikus gyöngyvirág csokrok, melyek arany alapon zöld zománc levelekből és gyöngyből készült virágfejekből állnak.

A meglepetés 3 ovál formájú miniatúrát tartalmaz: II. Miklóst katonai egyenruhában, Olga és Tatjana főhercegnőket (az első 2 gyermek). Egy mechanikus szerkezet emeli a magasba a portrékat, ahol azok legyezőszerűen kinyílnak. Ez az első a cári tojások sorában, mikor is a meglepetés nem a tojás belsejében található, hanem a tetejére „ugrik”.

Felhasznált anyagok: arany, transzlucens rózsaszín és zöld zománc, gyémánt, rubin, gyöngy, hegyikristáy, akvarell elefántcsontra festve

Magassága: 15,1 cm

Készítette: Mikhail Perkhin mester, 1898. 04. 05-én

 

Szerző: Alt Andrea

2020. 04. 09.