Mária Lujza császárné diadémja

Ez a fenséges, XIX. sz. eleji diadém jelentős átalakuláson ment keresztül az idők folyamán. Eredetileg ugyanis smaragdok ékítették e fantasztikus ékszert. De lássuk a történetét…

Így nézett ki eredetileg a tiara, amikor Napóleon megrendelte.

Ez a tiara egy smaragd és gyémánt parure részeként kezdte életét, melyet Napóleon rendelt második felesége, Mária Lujza osztrák császárné számára. Az 1810-ben készült eredeti darab ­-79 smaragdot és több mint 1000 gyémántot (kb. 700 karát) tartalmazott, ezüst és arany palmettákból, medalionokból álló, tekeredő mintázattal- az új császárné számára készített teljes ékszerkészlet, azaz grand parure része volt, az akkori szokás szerint.

 

 

 

Mária Lujza smaragd- és gyémánt diadémot visel, a hozzá tartozó nyaklánccal és fülbevalóval együtt.

Feltételezhetően rajongott érte, hiszen több portréján is ezt a látványos ékszert viseli (a parure többi részével együtt). A készletet Mária Lujza vitte ki Franciaországból, amikor férje birodalma elbukott.

 

 

Halálakor feltételezhetően két személyre hagyta a parure-t (úgy tűnik, hogy a hatóságok között némi nézeteltérés van a tekintetben, hogy ki volt a tényleges címzett): a Smithsonian szerint nagynénjére, Elise főhercegnőre, a Louvre szerint unokatestvérére, II. Leopoldra, Toszkána nagyhercegére. Mindkét esetben egy leszármazottja adta el a készletet a Van Cleef & Arpelsnek 1953-ban.

A VCA (Van Cleef & Arpels) pedig, mivel tőkét akart kovácsolni új szerzeményéből, úgy döntött, hogy a tiarát és a hajfésűt szétbontja, eltávolítja a smaragdokat (melyek így már önállóan eladhatók), felajánlva a „nagyközönségnek” a következő lehetőséget: „Egy smaragd az Ön számára a történelmi Napóleoni tiarából”. A nyaklánc és a fülbevalók smaragdjait megtartották, ezek most a Louvre-ban láthatók. 1962-ben a hiányzó smaragdok helyére 79 perzsa türkiz került, összesen 540 karát, ami jelentős változást hozott a diadém megjelenésében.

 

                         A diadém jelenleg a washingtoni Smithsonian Múzeumban található.

Az átalakítás felkeltette Marjorie Merriweather Post figyelmét, amerikai örökösnő és nagy ékszergyűjtő figyelmét (jellemzően Fabergét és más orosz műalkotásokat vásárolt).  A diadémot közvetlenül a VCA-tól vette meg, és maga is viselte, mielőtt a Smithsonian-nak ajándékozta.

A smaragdról türkizre váltás fogadtatása meglehetősen ellentmondásos volt akkoriban. Vajon Mária Lujza mit szólna hozzá…?

 

2022. 11. 16.

Szerző: Ékszerről mindent, Alt Andrea