Shakudo és shibuichi (mert nemcsak a sushit adta Japán a világnak…)

A shakudo és a shibuichi ősi japán ötvöstechnikai eljárások; az így készült apró műtárgyak, ékszerek csak a XIX. század közepén jutottak el Európába, de akkor igen nagy népszerűségre tettek szert.  Különösen a viktoriánus kori Anglia kedvelte e nem mindennapi  technikával alkotott darabokat.

Shakudo

aranyból és rézből (jellemzően 4-10% arany, 96-90% réz) készült japán billon, mely rendre fekete, vagy indigó színű, lakkra emlékeztető patinát kap. A patinálatlan shakudō vizuálisan a bronzhoz hasonlít; a sötét színt a mesterséges niiro patinázási eljárással érik el.

A shaku-dō névben szereplő karakterek „vöröset” és „rezet” jelentenek, de együttesen ezt az anyagot jelentik, amely sötétített réz-bronz színnel kezdődik, majd feketére vagy majdnem feketére módosul.

 

 

 

 

 

 

 

 

A „shakudō” szó először a japán „Nara” korszak (Kr. u. 710-784) feljegyzéseiben fordul elő, de nem világos, hogy mire utalt (lehetett a réz valamilyen formája, vagy a ma ismert anyag egy formája). A 12. századtól kezdve ismertek tényleges darabok. A shakudōt japán kardok („nihonto”) szerelvényeinek, például a tsuba, menuki és kozuka, valamint más kisebb díszek, tolóajtócsapok és kis dobozok készítésére vagy díszítésére használták.

 

Shibuichi

Történelmi japán rézötvözet, az irogane osztály tagja, amelyet a rokushō vegyületet magában foglaló niiro eljárások alkalmazásával a kék, zöld és barna finom szürkék és tompa árnyalataiba patináznak.

A shibuichi japánul „egynegyedet” jelent, és az egy rész ezüst és három rész réz standard összetételét jelzi, bár ez a kívánt hatásnak megfelelően jelentősen változtatható.

A shibuichit történelme nagy részében a japán kardok különböző szerelvényeinek díszítésére használták egészen a Meiji reformokig, amikor a legtöbb kardkészítő inkább tisztán dekoratív tárgyakat kezdett készíteni. Az anyagot gyakran használják mokume-gane kombinációkban. Hasonló ötvözeteket máshol is használtak, de úgy tűnik, hogy a shibuichi használata a különböző színű patinák eléréséhez Japánon kívül szinte ismeretlen maradt, egészen a nyugati kézművesek közelmúltbeli érdeklődéséig.

 

2022. 09. 07.

Szerző: Ékszerről mindent, Alt Andrea