La Pelegrina / Ha egy galamb gyöngyöt tudna tojni….

A ’Pelegrina’ a világ egyik leghíresebb gyöngye. Története a XVI. sz. közepéig nyúlik vissza, ekkor találta meg egy afrikai rabszolga Santa Margarita sziget partjainál. A gyöngyöt felajánlotta gazdájának, aki cserébe szabadságot biztosított számára. 1660-ban hallunk róla újra, IV. Fülöp spanyol király vásárolta meg lánya, Mária Terézia számára. Esküvői ajándéknak szánta, hiszen az infánsnő XIV. Lajoshoz készült férjhez menni. Ám mielőtt átadta volna a kuriózumnak számító gyöngyöt, nem egyszer ő maga hordta. Szemtanúk szerint ugyanakkora becsben tartotta, mint a ’Portugália tükreként’ elhíresült hatalmas méretű, nagyjából 30 karátos tábla-csiszolású gyémántot.

A Pelegrina tehát új tulajdonosával Franciahonba költözött, és Mária Terézia 1683-ban bekövetkező halála után egy többszáz éves vakfolt keletkezett történetében. Legközelebb 1826-ban Szentpétervárott tűnik fel, a kettő közötti időszakról inkább csak sejtéseink lehetnek. Több mint valószínű, hogy a Bourbonok büszkén besorolták a francia koronaékszerek közé és a forradalom ideje alatt a Garde Meuble (Királyi Kincstár) kifosztásakor tűnt el. Annyi biztos, hogy az egyik legelőkelőbb orosz arisztokrata családhoz, a Yusupovokhoz került.

Zinaida Yusupova
Francois Flameng festménye, 1894.

A festményen látható hölgy, Zinaida Yusupova  előszeretettel viselte és dédelgette, Felix nevű fia (Raszputyin elleni merénylet kapcsán csenghet ismerősen a neve) azonban sokkal többet tett a nemes tengeri kincsért. Kicsempészte az országból az októberi forradalom idején, megakadályozva, hogy a bolsevikok martalékává váljon. Egyéb, komoly ékszereket is sikerült kimenekítenie, ezek árából biztosította idegenben a megszokott életszínvonalát, a Pelegrinától viszont csak nagyon nehezen vált meg; 1953-ban adta el végül egy svájci ékszerésznek.

A gyöngy formáját és méretét tekintve egy nagyobbacska galambtojásnak felel meg (súlya 133 grain, ami kb. 33 karát), és a szakértők egybehangzó véleménye szerint minden tekintetben (szín, felület, fény, lüszter, forma, méret, gyöngyhéj vastagság) egyedülálló.

A Pelegrina nem tévesztendő össze a Peregrina nevű gyönggyel, mely szintén különlegességnek számít a szerves drágakövek világában.

 

2021. 04. 06.

Szerző: Alt Andrea, Ékszerről mindent