Tűz van, babám II. A tűzachát

Az előző blogban a tűzopál rejtelmeire hívtam fel figyelmeteket. De ugyanúgy, ahogy a horoszkópban több tüzes jegy van, úgy az ásványok és drágakövek világa is számos „tüzes” kővel rendelkezik!

Rövid ismertető általánosságban az achátról: nevét a szicíliai Achates folyóról kapta. Vulkáni lávák hólyagüregeiben fordul elő és ha ezeket feltörjük, akkor a színek és minták bámulatos változatossága tárul fel. Az achát ugyanis nem más, mint kalcedon és opálrétegek váltakozása.

A tűzopál csodálatos irizáló, szivárványos színjátékával nagyon hasonlít az opálhoz, sűrűn össze is tévesztik vele. Ezt a színjátékot -más néven Schiller hatást- az okozza, hogy a szilícium-dioxid (kova) és vasoxid rétegekbe behatoló fénysugár interferenciát idéz elő, ennek hatására a mikrostrukturális rétegekben egyfajta tűz effekt jön létre… Ez olyan meghatározó, hogy az ilyen optikai jelenséget mutató achátokat, tűzachátnak hívjuk.

Forrás: Wikipédia

Természetesen, vagy inkább a természetnek ellentmondva, a tűzachátot is hamisítják. Ilyenkor karneolt, vagy achátot felhevítenek, lehűtenek, majd megfestik és végül savval maratják a felületét. Kereskedelemben rák-tűzachátként, vagy pókháló-karneolként árulják. Valóban pókhálóra emlékeztető erezet rajzolódik ki rajta a mesterséges beavatkozásnak köszönhetően.

Forrás: Pinterest

 

Szerző: Alt Andrea, Ékszerről mindent

2019. 11. 16.