A barokk miniatürista

Karikaturistáról már mind hallottunk, de ki az a miniatürista?

Szeretnélek benneteket megismertetni az egyik legkiválóbb valaha élt aranyművessel, Johann Melchior Dinglingerrel (1664-1731), kinek nagysága csak Benvenuto Celliniéhez és Wenzel Jamnizteréhez mérhető. Leghíresebb alkotása, melyen keresztül megcsodálhatjuk bámulatos kreativitását és technikai felkészültségét, az „ Aurangzeb nagymogul születésnapja” címet viseli.

A kompozíció 137 figurából (olyan aprók, hogy akár miniatüröknek is nevezhetjük őket) épül fel, ezek teszik ki a nagymogul udvartartását és hozzájuk természetesen elkészítette a palota makettjét is.

Minden kifogástalanul kidolgozott és méretarányos, a felhasznált anyagok: arany, ezüst, különböző csiszolt drágakövek és zománc. Aprólékossága oly mértékű, hogy azon sem csodálkoznánk, ha megelevenednének a figurák… Hozzáteszem, nem járnánk jól, ugyanis Aurangzeb vaskezű, könyörtelen uralkodó volt. Míg édesapja bölcsességéről és jóakaratáról volt híres (ő építette kedvenc hitvese számára a Tadzs Mahalt), addig fia nem sokat örökölt ezekből az erényekből. Kiváló hadvezér volt ugyan, de kíméletlen. Nem csak ellenségeivel számolt le, hanem saját családjával is, először a trón várományos fivérét támadta meg, majd apját börtönöztette be.

De térjünk vissza a nagyon is családcentrikus Dinglingerhez. Johann Melchiornak volt ugyanis két öccse, a hasonlóan bonyolult nevű Georg Friedrich (ő a zománcozás nagymestere volt) és Georg Christoph (kőcsiszolásban és a drágakövek befoglalásában jeleskedett).

Ez a trió aztán nagyon sikeresnek bizonyult, a drezdai Grünes Gewölbe műkincsei között számos darab bizonyítja tehetségüket.

 

Szerző: Alt Andrea, Ékszerről mindent

2019. 11. 17.