Történelmi tiara Fabergétől

 

Ezt a különleges tiarát 1904-ben rendelte meg Fabergétől, IV. Frigyes Ferenc Mecklenburg-Schwerin utolsó nagyhercege menyasszonya, Alexandra hannoveri hercegnő számára. A történelmi fejdísz ennek a családnak a tulajdonában maradt több mint 100 évig és csak tavaly került kalapács alá (szerencsére nem szó szerint) a Christie’s genfi árverésén.

A diadém 9 darab egyre növekvő méretű, csepp forma akvamarinból, és számtalan régi párna csiszolású, illetve rózsa csiszolású gyémántból áll. Mind a nefelejcsek díszítette szalagcsokros koszorú motívumok, mind az Ámor nyilait jelképező elválasztó tagok az igaz, tiszta szerelem jelképei. Így az esküvői ajándéknak szánt hajékszer még romantikusabb és szimbolikusabb a századfordulón elterjedt társainál.

A tiara emellett kiválóan bemutatja korának technikai újításait és jellemzőit, értem ezalatt pl. a platina használatát. Innentől válik lehetségessé, hogy kihasználva ennek a nemesfémnek könnyű, egyben rendkívül szilárd mivoltát  ilyen finom, könnyed és nyitott struktúrákat alakítanak ki.

E különleges ékszer több, mint 1 millió svájci frankért kelt el. A magas ár oka, hogy csak nagyon-nagyon ritkán kerül árverésre Fabergé tiara. Eleve nem készült belőle annyi, mint más ékszer típusokból, és egyébéként is csak kevés maradt meg belőlük. Csak zárójeles megjegyzés, hogy azokat a tiarákat, amelyek jó és/vagy nagy kövekkel rendelkeztek, általában szétszedték és új ékszert (brosst, nyakláncot, stb.) készítettek belőlük.

Szerző: Alt Andrea, Ékszerről mindent

2020. 04. 21.