Oh, Blue John

Akár egy angol ballada is kezdődhetne ekképpen, de ha meghallom, én mégis inkább egy különleges fluorit fajtára gondolok…

Rövid ismertető először magáról, a fluoritról.
Összetételét tekintve kalciumfluorid, ami egy színtelen vegyület; ennek ellenére a legszínpompásabb allokróm (idegen színű) ásványok sorába tartozik.
Színgazdagsága szinte kimeríthetetlen.
Egyes fluoritkristályok eltérő színűek ráeső és áteső fényben, ezt a fizikai jelenséget éppen a fluoritról nevezték el fluoreszkálásnak.

A fluoritot káprázatos színei, átlátszósága, és üvegfénye a legszebb ásványok sorába emeli, mégsem jellemző drágakőként való felhasználása.
Ennek oka lágyságában keresendő; túl sérülékeny, könnyen kopik és karcolódik
(Mohs-skálán mindössze 4-es keménységi fokozattal bír).
Hogy tartósabbá tegyék, dublettet készíthetnek belőle. Ekkor a fluorit felső táblájára,
egy csiszolt hegyikristály lap kerül. Ezáltal ellenállóbb lesz, hiszen a kvarc keménysége jóval nagyobb (Mohs-skálán 7-es), mint a fluorité.

És akkor következzen a főszereplő: Kék János, becsületes nevén Blue John.

Honnan is a név…?
Bármilyen meglepő francia eredetű, a bleu-jaune (azaz kékes-sárga) elhallásából/angolosításából jött létre.
Tudniillik ugyanis, hogy a XVIII. sz-i francia udvar rajongott e pompás ásványért, mivel különösképpen passzolt az akkor nagy divatban lévő ormolu (tűziaranyozott bronz) díszítéssel. És mivel a francia megrendelők, XVI. Lajossal az élen, csak „bleu-jaune-ozták”, így rajtamaradt a név…

Forrás: Pinterest

A Blue John azonban nem csak kékes-sárga színű lehet, gyakori a lila, a fehér és a barnás szín is. Minden esetben jól körülhatárolt sávokat figyelhetünk meg rajta és erős, átütő erezetet.

Hatalmas Blue John tömbökből vázákat, díszedényeket, serlegeket készítettek. Már az ókori rómaiak is megmondták, ha valaki ilyen kupából issza borát, korlátlanul fogyaszthat, a lerészegedés veszélye nélkül. Aki nem hiszi, járjon utána…

És hogy az utánajáráshoz honnan lehet beszerezni?
Eredetileg az angliai Derbyshire volt a fő lelőhelye, de idők folyamán igencsak megcsappant a „készlet”. Voltak olyan századok, amikor tonnaszám bányászták és mivel a Blue John nem a fán terem, hát évről évre kevesebbet tudtak belőle kitermelni.
De ne keseredjünk el, mert Kínában is felfedeztek olyan fluorit-lelőhelyeket, ahonnan ha Blue John nem is kerül ki, azért nagyon szép mintázatú ásványokat fejtenek.
Ugye nem meglepő, ha azt mondom, hogy manapság Kína exportál fluoritot az Egyesült Királyságnak…?

 

Szerző: Alt Andrea, Ékszerről mindent

2019. 08. 28.