Hopp, ott egy legyecske az orcádon…

Mouche-nak, azaz légynek hívják azokat a kozmetikai dekorációkat -tulajdonképpen műpöttyöket – melyekkel természetes anyajegyek híján, nők ezrei díszítették arcukat a rokokó korában.

Ezek az apró tapaszok általában fekete (ritkán piros) selyemből vagy bársonyból készültek, melyeket aztán ragasztóval rögzítettek a megfelelő helyre. Nemcsak kör alakúak léteztek, előszeretettel használtak csillag, szív, és hold formájúakat is. A mouche-készletre azonban vigyázni kellett, mert könnyen elkallódtak a miniatür szépségpöttyök, ezért speciális dobozkában, ún. flastromtartóban tartották őket. Ezek anyaga lehetett: porcelán, ezüst, zománc, elefántcsont, melyeket aztán gyöngyház, vagy aranyberakással tovább díszítettek. Létezett több rekeszes, kompakt tároló is, melyben külön helye volt a púdernek, ecsetnek és a tapaszoknak.

A flastromdivat kezdetben egyetlen darab felragasztásával indult, de ahogy az már lenni szokott, idővel túlzásba vitték. Hamarosan kialakult a mouche szimbolikája: a homlok közepén = méltóságteljes, a szem sarkában = szenvedélyes, szív alakú tapasz a bal orcán = eljegyezve, szív alakú tapasz a jobb orcán = házas, a száj alatt = csendes, az orron = hetyke, a száj sarkában = kacér, és így tovább.

Ennek a különös divatnak voltak kifejezett nyertesei is, gondoljunk bele mennyien rendelkeztek himlőhellyel vagy szifiliszből visszamaradt bőrhibával. Nos, ők igyekeztek ezt a helyzetet jól kihasználni sebhelyeik palástolására. Ez az oka annak, hogy a férfiak közül is meglehetősen sokan hódoltak a pöttyöknek.

A flastromoknak azonban nem mindenki örült, a francia Jean-Baptiste Massillon, Clermont-Ferrand érseke egy prédikációjában így ostorozta a nőket: „Nem látjátok be, minő üres hivalkodás ez a szépségtapasz? Hiszen nincs egyéb célja, mint hogy a férfiak szemét odacsalogassa! Miért nem ragasztotok mindjárt a vállatokra, a kebletekre is tapaszokat? Akkor aztán ugyancsak lenne a férfiaknak mit bámulniuk!” A francia dámák ezúttal lelkesen megfogadták a tekintélyes egyházi férfiú tanácsát, és innentől egyéb testrészeikre is ragasztottak a flastromokból. Neve is lett az új tapaszoknak: mouches de Massilllon…

 

Szerző: Alt Andrea, Ékszerről mindent

2020. 09. 20.