Hófehérke vs. Hamupipőke, Goshenit

A berill csoporthoz tartozó drágakő, vagyis testvére a smaragdnak, akvamarinnak, morganitnak, heliodornak és aranyberillnek. Kémiai összetételüket tekintve berillium-alumínium-szilikátok.

A goshenit átlátszó, ezért fehér smaragdnak és átlátszó akvamarinnak is hívják. Ő a berillek „Hófehérkéje”,hiszen nem tartalmaz olyan nyomelemeket, szennyeződéseket, melyek megszínezhetnék. Nevét első lelőhelyéről, a Massachusetts-beli Goshenről kapta, de ma már a világ számos helyén bányásszák.

A szintetikus gyémánt megjelenése előtt egyike volt a gyémánt-helyettesítő köveknek. Járatlan szem akár össze is téveszthetné őket, de a goshenitből hiányzik a gyémántra oly jellemző tűz, diszperzió és természetesen keménysége is messze alatta marad tündöklő társáénak. A régi időkben smaragd utánzásra is használták, méghozzá úgy, hogy zöld fóliát helyeztek a csiszolt kő alá, ezt követően szorosan befoglalták. Mind a mai napig készítenek ún. smaragd-dubletteket is belőle, amikor is vékony smaragdlemezt és goshenitet, zöld színű cementtel rögzítenek egymáshoz. Ha rutinos, ügyes kezű ékszerész foglalja be az így keletkezett „hibrid” követ, akkor nagyon nehéz megállapítani a turpisságot, hiszen az alsó és felső rész mind kémiai, mind fizikai tulajdonságaiban megegyezik.

(x) térelválasztó üvegfal

Csiszolási formái ugyanazok, mint a berill csoport többi tagjainak, azaz jellemző a briliáns, ovál, párna, stb. csiszolás (en cabochon csak ritkán fordul elő). Kiváló átlátszósága miatt, anno szemüveglencsének használták, ebből a tulajdonságából származtatható a német szemüveg szó is: „Brille”.

Általánosságban elmondható, hogy a goshenit, tisztasága és szűzies megjelenése ellenére a berill-család kis mostohagyermeke. Ékszerkészítés során sokkal inkább preferálják színes, élén koloritú testvéreit, és szegénykének sokan a nevét sem hallották soha…

A cikk elején ugyan még „Hófehérkeként” aposztrofáltam e követ, azonban egyre inkább rá kell jönnöm, hogy itt bizony „Hamupipőkével” van dolgunk. Remélem egyszer megtalálja hercegét, azaz sokkal több goshenites ékszer kerül majd az üzletek polcaira, ékszerkiállítások vitrinjeibe.

 

Szerző: Alt Andrea, Ékszerről mindent

  1. 08. 28.