Boldogasszony csipkéje

Nem tudom nektek ismerős-e ez a kifejezés, régi, népies elnevezése a málnának…

Egy különleges ritkaságot szeretnék bemutatni: málnát, vagy ha úgy tetszik szőlőfürtöt mintázó piros turmalint, más néven rubellitet.  A kő feltehetően Burmából származik, súlya 260 ct, méretét tekintve pedig: 4 x 2,7 x 2,3 cm.

A kivételes természetes formát, ügyes aranyművesek hangsúlyozták ki az arany hátterű, zöld zománc levelekkel. Eredetileg II. Rudolf kincstárát gazdagította és tudvalevő, hogy a király a manierizmus pártfogójaként rajongott mindenféle furcsaságért és különös természeti képződményért. A cseh uralkodó nővérétől -IX. Károly, francia király özvegyétől- örökölte. 1648-ban, a harmincéves háborúban a svédek megszerezték a turmalint, így új otthona Skandinávia lett, új gazdája pedig Krisztina királynő. Az ő halála után egy darabig még a stockholmi kamarában díszelgett e pompás drágakő, majd III. Gusztáv svéd király nekiajándékozta Nagy Katalinnak szentpétervári látogatása során.

Azóta nem hagyta el Oroszországot, jelenleg a Kreml Gyémánt Alap 7 híres történelmi drágakövének szignifikáns részét képezi.

Szerző: Alt Andrea, Ékszerről mindent

2019. 12. 28.