Abszolút & szentimentális

Az olyan híres uralkodók, mint Viktória királynő, -akinek személyisége és hosszú uralkodása meghatározta a XIX. századi Brit Birodalmat-, stratégiai szempontból használták a portrékat és az azon ábrázolt ékszereket, így akarták abszolút tekintélyüket még inkább kifejezni.

A 1859-es keltezésű, Franz Xaver Winterhalternek tulajdonított képmáson a 40 éves királynő hatalma csúcsán jelenik meg, azt a koronát viselve, amelyen egy lóhere, egy bogáncs és egy rózsa jelképezi az Egyesült Királyság három tagállamát – Írországot, Skóciát és Angliát. Koronázásakor viselt 161 karátos gyémántnyaklánca evidens jelképe robusztus gazdagságának.

 

Viktória balján található koronázási korona hatalma székhelyére, a Buckingham-palotára vezeti a tekintetet. A korona elején található hatalmas Stuart-zafír és a Fekete Herceg rubin (melyről későbbi vizsgálatok bebizonyítottak, hogy valójában spinell), a brit uralkodók töretlen sorában évszázadokon át öröklődő ékszerek, a korona uralmára tett nem túl finom utalást ismétli meg.

Ami birodalmának és hatalmának rideg, monarchikus víziója lehetne, azt enyhíti Viktória azon döntése, hogy több személyes emléktárgyat is visel.

Viktória királynő ugyanis egyértelműen megértette az ékszerek szentimentális szimbolikáját. Egy pusztán eszmeileg értékes gyűrűt visel, melyet szeretett férjétől, Albert hercegtől kapott, -aki szívesen és rendszeresen tervezett ékszereket feleségének-, a hűséget szimbolizáló türkizkék és a tisztaságot jelképező gyöngy romantikus kombinációját tartalmazza.

Karkötője, amelyen Albert kámeája látható, az esküvőjük előtti ajándék volt. A férfi halála után Viktória élete hátralévő részében szigorúan fekete gyászruhát öltött, és későbbi portréin is jól látható, hogy azt a bizonyos karkötőt soha nem vette le.

 

 

 

2022. 01. 10.

Szerző: Alt Andrea, Ékszerről mindent